Leider Arabische Liga bezoekt Gaza

Het hoofd van de Arabische Liga heeft zondag de Gazastrook bezocht. De Egyptenaar Amr Moussa riep op tot opheffing van de Israëlische blokkade van het gebied. Het was zijn eerste bezoek aan Gaza sinds de militante Hamas er drie jaar geleden zijn macht vestigde.

"Het beleg moet worden opgeheven", zei Moussa. "De hele wereld staat nu aan de kant van de bevolking van Palestina en de bevolking van Gaza." Zijn verklaring is van betekenis, omdat veel Arabische landen weinig met de door Iran gesteunde Hamas op hebben. Egypte, een van de belangrijkste leden van de Arabische Liga, helpt Israël zelfs bij het afgrendelen van de Gazastrook.

Maar in de Arabische en islamitische wereld is de woede groot over de Israëlische commandoraid op een scheepskonvooi dat met hulpgoederen naar Gaza onderweg was. De roep om de blokkade op te heffen klinkt daardoor steeds luider. Inmiddels heeft Egypte de reisbeperkingen bij de grensovergang Rafah al versoepeld.

Moussa sprak zondag met de Hamas-premier in Gaza, Ismail Haniyeh. "De vijandigheid tussen Gaza en de Arabische natie is vandaag geëindigd en voorgoed", zei Hamas-minister Bassem Naim bij de begroeting van Moussa.

Moussa zei dat er plannen klaarliggen voor de wederopbouw van Gaza, maar dat 'nationale eenheid' tussen de Palestijnen vereist is om ze te kunnen uitvoeren. Hij doelde daarmee op de scheuring tussen de Hamas in de Gazastrook en de meer gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde zondag tijdens het kabinetsberaad dat Israël de blokkade moet handhaven om te voorkomen dat wapens of militair bruikbare goederen Hamas bereiken. De Amerikaanse president Barack Obama heeft vorige week gezegd dat de blokkade in haar huidige vorm onhoudbaar is.