Noord-Korea dreigt met aanval op Zuid-Korea

Noord-Korea heeft zaterdag gezworen een 'grote militaire aanval' te doen op Zuid-Koreaanse luidsprekers en andere propaganda-installaties langs de zwaarbewaakte grens en dat de vergelding een 'genadeloze aanval' zal zijn, waarbij zelfs niet moet worden uitgesloten dat 'Seoul in een zee van vuur verandert'.

De Zuid-Koreaanse minister van defensie, Kim Tae-young, had geen direct commentaar op het dreigement van Noord-Korea. Het leger van Zuid-Korea verhoogde wel de waakzaamheid, ondanks het feit dat er geen ongebruikelijke troepenbewegingen van het Noord-Koreaanse leger te bespeuren waren.

Kim zei vrijdag tijdens een zitting van het parlement dat het land begint met uitzenden van radioprogramma's via de luidsprekers langs de grens als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten welke maatregelen het tegen Noord-Korea wil treffen.

Zuid-Korea heeft de Veiligheidsraad gevraagd Noord-Korea te straffen voor een torpedoaanval op het Zuid-Koreaans marineschip Cheonan, waarbij 46 matrozen om het leven kwamen. Na een internationaal onderzoek concludeerde Zuid-Korea vorige maand dat het Noorden verantwoordelijk was voor de aanval.