Polen arresteert Mossad-agent

De Poolse autoriteiten hebben een vermoedelijke spion van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, gearresteerd in verband met de moord op Mahmoud al-Mabhouh, een agent van Hamas, in Dubai op 19 januari. Dat heeft de Duitse federale aanklager zaterdag gezegd.

Een man die de naam Uri Brodsky gebruikt, wordt ervan verdacht te werken voor een buitenlandse spionagedienst in Duitsland en zou een lid van de Mossad, die deel uitmaakte van het team dat Al-Mabhouh heeft vermoord, hebben geholpen aan een Duits paspoort.

Brodsky werd begin juni gearresteerd bij aankomst in Polen, omdat Duitsland een Europees arrestatiebevel tegen de man had uitgevaardigd. Duitsland wil nu dat de man door Polen wordt uitgeleverd. Wanneer de man kan worden uitgeleverd, is nog niet bekend. "De zaak ligt nu in handen van de Poolse autoriteiten", aldus een woordvoerder.

Het Poolse ministerie van binnenlandse zaken wilde niet op vragen over de arrestatie ingaan.

Volgens de politie in de Verenigde Arabische Emiraten waren er ongeveer 25 personen betrokken bij de moord op Al-Mabhouh. De meeste verdachten zouden naar het land zijn gereisd op valse Europese paspoorten. De politie van Dubai zegt 'bijna honderd procent' zeker te zijn dat de Mossad achter de aanslag op Al-Mabhouh zat.