Paus vraagt om vergiffenis voor misbruik

Paus Benedictus XVI heeft vrijdag om vergiffenis gevraagd voor het seksueel misbruik door priesters. Hij beloofde 'alles te doen wat mogelijk is' om te voorkomen dat geestelijken ooit nog kinderen misbruiken. Benedictus deed zijn uitspraken tijdens een mis op het Sint-Pietersplein, waar vijftienduizend priesters bijeen waren om het eind van het Jaar van de Priester te vieren.

Wat een jaar van vreugde voor de priesters had moeten worden, werd een jaar waarin 'de zonden van priesters aan het licht kwamen, in het bijzonder het misbruik van kleine kinderen', zei de paus in zijn preek .

De kerkvorst zei dat bij het toelaten van mannen tot het priesterambt en tijdens de opleiding van priesters 'alles zal worden gedaan om de echtheid van hun roeping te beoordelen'. Hij zei ook dat alles in het werk zal worden gesteld om de priesters te begeleiden, 'zodat God hen zal beschermen en over hen zal waken in moeilijke tijden'.

Slachtoffers hadden gehoopt op een excuus van de paus en een helder plan van aanpak om kinderen te beschermen. Zij waren dan ook niet tevreden. "Een belofte is nuttiger dan een excuus, maar beloftes zijn over het algemeen gemakkelijk te doen, moeilijk om te houden en ze worden vaak gebroken als er geen toezicht is of boetes zijn", aldus Barbara Blaine, voorzitter van een Amerikaanse organisatie voor slachtoffers van het misbruik.