Koning van Tonga pleit voor kernenergie

Het armlastige eilandenstaatje Tonga in de Stille Zuidzee moet zo snel mogelijk voor zijn elektriciteitsvoorziening overschakelen op kernenergie. Dat heeft koning George Tupou V vrijdag bij de officiële opening van het parlement gezegd. Hoewel het land over drie jaar de helft van zijn elektriciteit met behulp van zonne-energie en windmolens wil opwekken, 'schrijft de natuur voor dat wij moeten kijken naar kernenergie', zei de koning.

Tonga wekt nu het grootste deel van zijn elektriciteit op met behulp van geïmporteerde brandstoffen, waarvan de kosten steeds verder oplopen. De regering ziet uit naar Amerikaanse plannen voor de ontwikkeling van kleine kerncentrales, met een vermogen van dertig megawatt. "Mocht deze ontwikkeling succesvol blijken, dan zou dat van enorme waarde zij voor het beschermen van ons milieu en het reduceren van ons gebruik van dieselolie", zei koning George.

Een kerncentrale kan Tonga ook helpen bij zijn drinkwatervoorziening. De voornaamste waterbronnen in de bodem raken vervuild door meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ontzilten van zeewater is een alternatief, maar ook een energieverslindend procedé. "De regering stelt dat kernenergie onze beste hoop is om ons waterprobleem op te lossen, aangezien we dan goedkoop door middel van ontzilting overvloedige hoeveelheden kunnen produceren. Hoe sneller wij deze richting opgaan, hoe beter", zei de koning.

Hoe Tonga de kerncentrale wil bekostigen is onduidelijk. De armoede en werkloosheid onder jongeren neemt toe en het land is sterk afhankelijk van hulp uit het buitenland en de verdiensten van staatsburgers die in het buitenland werken. Volgens de Wereldbank leeft veertig procent van de 101.000 inwoners van Tonga op of onder de armoedegrens.

Koning van Tonga pleit voor kernenergie
Koning van Tonga pleit voor kernenergie (Foto: Novum)