WK maakt kijkcijfers met zeven nullen mogelijk

Oranje kan bij goede prestaties de kijkcijfers tijdens het WK Voetbal opstuwen tot tien miljoen kijkers per wedstrijd. Dit voorspelt René van Dammen van de afdeling MediaOnderzoek& Advies van de Nederlandse Publieke Omroep.

"Of het mondiale voetbaltoernooi records gaat breken, hangt vooral af van de oranjekoorts die er heerst en de prestaties van het elftal", blikt directeur Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vooruit op 96 uur live voetbalbeelden uit Zuid-Afrika.

Van Dammen: "Alleen als het Nederlands elftal de halve finale haalt en een interessante tegenstander treft als Duitsland of Argentinië. Dan bestaat de kans dat we het kijkcijferrecord uit 1998 van 11,7 miljoen kijkers (Nederland-Brazilië) kunnen breken. Overigens wordt de finale gespeeld op 11 juli als de schoolvakanties zijn begonnen. Veel Nederlanders zijn dan simpelweg al het land uit. Een record zit er dan niet meer in, zelfs niet als Nederland de finale haalt."

Van Dammen vervolgt: "Kijkcijferrecords zijn ook afhankelijk van de Oranjekoorts. Naar mijn mening kleuren de straten dit jaar minder oranje dan bij voorgaande EK's en WK's. Wellicht gaat het toernooi pas vanaf maandag leven, maar dat zal alleen gebeuren bij een overwinning op Denemarken. Bij een teleurstellend resultaat haken grote groepen kijkers al meteen af."

Een van de kijkcijferwetten is dat sportwedstrijden alleen 's avonds en in het weekeinde veel kijkers weten te trekken. De aftrap van Nederland-Denemarken om 13.30 uur maandagmiddag is dan ook "het meest ongunstige tijdstip ooit". Van Dammen: "Een precieze voorspelling durf ik niet te geven, want in het verleden is op dat tijdstip op een doordeweekse dag nooit eerder een interland uitgezonden. Ervaringscijfers ontbreken." Grappend: "We kunnen dus bij voorbaat al spreken van de meest bekeken voetbalwedstrijd op een doordeweekse middag."

De wedstrijd tegen Japan speelt Oranje eveneens om 13.30 uur en dan op zaterdagmiddag. Van Dammen: "Mits iedereen in de ban van het voetbal is, gaan we richting de tien miljoen kijkers. In het weekeinde zijn hoge kijkcijfers wel erg weersafhankelijk. Als de zon schijnt en het is 26 graden, dan zitten niet-fanatieke kijkers liever in de tuin dan voor de tv. De oefenwedstrijd tegen Hongarije trok afgelopen zaterdag nauwelijks meer dan een miljoen kijkers, onder meer omdat het erg mooi weer was."

Van Dammen en De Vos verwachten voorlopig qua kijkcijfers het meest van de avondwedstrijd tegen Kameroen op 24 juni primetime om 20.30 uur. "Dat is de eerste wedstrijd waar we achtcijferige kijkcijfers kunnen noteren, dus cijfers van 10 miljoen en meer", zegt Van Dammen. De Vos: "Half negen is een tijdstip waarop veel tv-kijkers sowieso al voor de buis zitten". Kijkcijferexpert Van Dammen besluit met een leuk WK-weetje: "Een WK-toernooi trekt doorgaans meer mannen dan vrouwen. Van de kijkers die het toernooi volgen is 33 procent vrouw. Maar als Oranje speelt, is de verhouding fiftyfifty."