Doden en gewonden bij nieuwe onrust in Kirgizië

Bij nieuwe ongeregeldheden in het zuiden van Kirgizië zijn donderdagavond minstens twaalf doden en 120 gewonden gevallen. Veel mensen hadden schotwonden, meldde het ministerie van volksgezondheid vrijdag.

De ongeregeldheden braken uit in Osj, de tweede stad van het land. Ooggetuigen verklaarden donderdagavond aanhoudend geweervuur te hebben gehoord. Kirgizische media meldden dat groepen jonge mannen in het centrum van de stad winkelruiten insloegen en auto's in brand staken.

De interim-autoriteiten kondigden de noodtoestand af en stuurden pantserwagens en militairen naar de stad om de orde te herstellen. Inwoners van Osj verklaarden echter dat de onrust vrijdag voortduurde en dat verschillende gebouwen in brand stonden.

Interim-president Roza Otoenbajeva deed vrijdag in een televisietoespraak een klemmend beroep op de bevolking om te bedaren. Zij richtte zich in het bijzonder tot het vrouwelijke deel van de bevolking: "Lieve zusters, vind de juiste woorden voor jullie zoons, mannen en broers. Het is in de huidige toestand onaanvaardbaar om te zwelgen in gevoelens van wraak en woede."

In Kirgizië heerst onrust sinds een volksopstand in april leidde tot de omverwerping van president Koermanbek Bakijev. De sfeer in het zuiden is extra gespannen sinds bij ongeregeldheden in Jalal-Abad, zeventig kilometer van Osj, vijf doden en tientallen gewonden vielen.