Olieramp nog erger dan gedacht

Uit het olielek in de Golf van Mexico stromen mogelijk elke dag zo'n 40.000 vaten olie de zee in. Dat is ruim twee keer zo veel als tot nu toe werd geschat.

Dit heeft de leider van groep experts die de hoeveelheid in opdracht van de Amerikaanse regering moet schatten, donderdag gezegd. "De laagste schatting waarvan wij zien dat wetenschappers denken dat zij geloofwaardig is, is waarschijnlijk zo'n 20.000 vaten, en de hoogste die wij zien, is waarschijnlijk een beetje boven de 40.000", aldus Marcia McNutt van de US Geological Survey. Eerder was gezegd dat bij de ergste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis zo'n 12.000à 19.000 vaten per dag in zee stroomt. Een vat is ongeveer 159 liter.

De kap die over het lek is gestulpt, kan volgens de laatste metingen 15.800 vaten olie opvangen, die aan de oppervlakte in een tankschip worden opgeslagen. Gelet op de nieuwste schattingen omtrent de omvang van de lekkage, betekent dit dat dagelijks nog zeker 4200, maar mogelijk nog meer dan 24.000 vaten dagelijks in zee stromen.