VVD neemt voortouw in voorlopige uitslag

Het nummer 'Simply the best' van Tina Turner was te horen bij de VVD in afwachting van de complete uitslag van de verkiezingen. De gehele avond en nacht heerst er een nek-aan-nekrace tussen de VVD en de PvdA. Urenlang stonden beide partijen op 31 zetels. Inmiddels heeft PvdA een zetel moeten afstaan aan de Partij voor de Dieren, van Marianne Thieme. De partij van Job Cohen zou hiermee op 30 zetels komen.

Grote winnaar in deze verkiezingsstrijd is in ieder geval de partij van Geert Wilders. Zijn PVV staat in de tussenstand op maar liefst 24 zetels. De partij wist tijdens de verkiezingen in 2006 nog maar 9 zetels te behalen. In de toespraken van Rutte en Cohen gedurende de avond feliciteerden beide heren bovendien de partijen van Alexander Pechtold en Femke Halsema. De D66 zou op dit moment 7 zetels winnen en daarmee op een totaal van 10 uitkomen. GroenLinks, de partij van Halsema, klimt er 3 en komt daarmee ook uit op 10 zetels.

Inmiddels is meer dan negentig procent van het aantal stemmen geteld. Stemmen van mensen met het Nederlandse staatsburgerschap die vanuit het buitenland stemmen (46.000) zijn hier nog niet in meegenomen. De verwachting is dat de VVD hierbij nog een voordeel zou kunnen behalen. Met oog op deze voorlopige uitslag wordt ook al gekeken naar een mogelijke coalitie. Hierbij zou een reële optie een regering 'Paars-plus' zijn. Deze zou dan gevormd gaan worden door de VVD, PvdA, GroenLinks en D66.

Een livestream van de NOS kun je hier volgen. Ook kun je updates van de percentages en het aantal stemmen vinden op de site van Trouw. Een duidelijkere uitslag zal in de loop van de ochtend bekend worden.

Update 3.35

Met vijf procent van de stemmen te gaan heeft Mark Rutte zich voorzichtig uitgesproken over de vermoedelijke zege. Hij nam de gelegenheid om er bij stil te staan dat de VVD dus mogelijk de boeken ingaat als de grootste partij van Nederland. Ook sprak hij lof uit over Jan Peter Balkenende, die in de loop van de verkiezingsavond bekendmaakte afstand te willen nemen van zijn functie als partijleider bij het CDA. Rutte bedankte iedereen voor de getoonde inzet, zijn campagneleider Stef Blok in het bijzonder. De partijleider van de VVD wil zich vanaf donderdag al hard inzetten om het vertrouwen van de kiezer waar te maken. In een interview met de NOS wilde Rutte zich nog geen minister-president noemen.