Cel- en werkstraf voor 'Vegan Streaker'

De 24-jarige Peter Janssen, beter bekend als de 'Vegan Streaker', moet bijna drie maanden de cel in voor het vrijlaten van nertsen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank in Rotterdam legde hem woensdag de maximale werkstraf van 240 uur werkstraf op en 265 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk.

De straf valt lager uit omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Janssen heeft volgens deskundigen het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Hij stond terecht omdat hij vorig voorjaar zo'n 2500 nertsen vrijliet op een Zeeuwse fokkerij. Janssen heeft dat eerder ook bekend. Medeverdachte Naomi van der P. hoorde dezelfde straf eisen, maar zij werd vrijgesproken.

De dieren werden vorig jaar op 15 maart 'bevrijd' uit de fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse, nadat Janssen diverse verkenningen had uitgevoerd. Ook haalde hij de fokkaarten uit kooien, zodat er met die nertsen niet meer gefokt kon worden. De meeste dieren werden overigens snel weer gevangen. Janssen werd op 7 april aangehouden, maar 30 juni vrijgelaten om voor zijn zieke moeder te zorgen.

De rechtbank neemt het Janssen kwalijk dat hij grote financiële en emotionele schade bij de nertsenfokker heeft veroorzaakt en totaal niet inziet dat hij laakbaar heeft gehandeld. De nertsenfokkerij heeft een eis tot schadevergoeding ingediend, maar daar moet een civiele rechter zich over buigen. Wel krijgt de fokker een bescheiden schadevergoeding toegekend voor immateriële schade.

Janssen kreeg zijn bijnaam nadat hij in zijn onderbroek een tv-show van Paul de Leeuw binnenliep om aandacht te vragen voor dierenleed. De presentator stelde dat niet op prijs en trok hem de onderbroek van het lijf.