Brinkman: Geert ziet mij als bedreiging

Geert Wilders ervaart de campagne om voorkeurstemmen die Hero Brinkman voert als een bedreiging voor zijn positie. Dat zegt Brinkman dinsdagavond in Netwerk.

Netwerk volgde de nummer elf van de kandidatenlijst afgelopen week in het kader van een portret dat dinsdagavond zal worden uitgezonden. Brinkman deed de uitspraken tegenover een PVV-aanhanger, terwijl hij zijn draadloze microfoon nog omhad.

"Wat Geert natuurlijk ook niet wil, is dat ik te groot word. De grote dreiging voor hem zit er (...) in dat ik misschien drie- tot vierhonderdduizend stemmen haal. Dat is wel heel veel. Dat is voor hem een bedreiging. Ik ken Geert." Als zijn gesprekspartner zegt dat Wilders het ook op zou kunnen vatten als een signaal, zegt Brinkman: "Zo zie ik dat en zo zie jij dat. Maar zo denkt Geert niet."

Als Netwerk Brinkman vervolgens interviewt over het onderwerp, zegt hij echter heel wat anders. Op de vraag of Wilders zich bedreigd voelt in zijn positie, antwoordt Brinkman: "Daar maakt Geert zich totaal geen zorgen over en dat hoeft hij ook niet, want dat zal ook zeker niet gebeuren." Brinkman ontkent ten stelligste dat Wilders zich door veel voorkeurstemmen voor Brinkman in het nauw gedreven zal voelen. "Absoluut niet, daar ben ik van overtuigd."

Hero Brinkman kwam al eerder in het nieuws toen hij stelde dat hij de PVV democratischer wilde maken. Ook pleitte hij voor een jongerenafdeling. Geert Wilders zei toen geen problemen te hebben met Brinkman. De PVV-leider heeft nog niet gereageerd.