Moslimpartijen ambitieus, succes onwaarschijnlijk

Hoewel moslimpartijen niet meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen aankomende woensdag, lijkt de kans groot dat dit bij de volgende verkiezingen anders is. Een aantal partijen heeft de ambitie om ook landelijke politiek te gaan bedrijven. Het is echter de vraag of daar wel behoefte aan is. 

NMP
Zo wilde de Nederlandse Moslimpartij (NMP) dit jaar al meedoen, maar door de val van het kabinet had de partij te weinig tijd om een goede organisatie op te zetten. Ze deden al wel mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in zeven gemeenten, maar haalden nergens een zetel. Desondanks wil de partij volgende keer zowel aan de gemeenteraadsverkiezingen, als de landelijke verkiezingen meedoen.

Islam Democraten
De Islam Democraten, die één zetel hebben in de gemeenteraad in Den Haag, zien geen heil in landelijke verkiezingen: "Over vijf jaar zien wij onszelf drie à vier zetels hebben en ook actief zijn in de andere grote gemeentes."

Partij van de Eenheid
Ook de Partij van de Eenheid is met één zetel vertegenwoordigd in Den Haag, maar denkt dat momenteel geen behoefte is aan een landelijke moslimpartij: "Over vijf jaar zal het heel anders zijn, want de nieuwe generatie is kritischer. Ook tegenover de PvdA. Wij willen niet uitsluiten dat wij tegen die tijd een gooi naar de landelijke verkiezingen zullen doen. Maar om dat te realiseren moeten wij flink netwerken."

‘Beperkt aantal stemmers'
Sociaalwetenschapper Anja van Heelsum van de Universiteit van Amsterdam stelt echter dat het onwaarschijnlijk is dat een moslimspartij succesvol is bij landelijke verkiezingen. Uit een enquête die Van Heelsum hield tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bleek dat slechts een klein deel van de Turkse of Marokkaanse Nederlanders op een moslimpartij zou willen stemmen. Ook Hasan Küçük, van de Islam Democraten uit Den Haag, denkt dat er weinig animo is voor een landelijke moslimpartij: "De problemen liggen niet op landelijk niveau, de grondwet is gewoon goed zoals die is. Op lokaal niveau zit het probleem. In de grondwet geldt het recht dat iedereen de vrijheid van godsdienst heeft, maar op regionaal niveau kun je niet zomaar een gebedsruimte beginnen."