Star Wars is dichterbij dan je denkt

Denk even aan Star Wars, denk aan het kleine roterende robotje R2D2. Het Amerikaanse leger, de marine om precies te zijn, heeft 24 mei voor het eerst boven water een werkend laserkanon ingezet tegen een onbemand vliegtuig. De situatie was volgens het leger een representatieve gevechtssituatie.

Alan Barabeau van NavSea is positief: "We hebben bewezen dat het werkt. Verdere ontwikkelingen moeten worden goedgekeurd door Defensie." De marine heeft sinds 2007 een kleine dertig miljoen dollar uitgegeven aan het project. Het laserkanon is een aangepaste versie van een al bestaand 'Phalanx' verdedigingsysteem, dat al negenhonderd keer is verkocht aan het buitenland.

Het systeem is een snelvurend, computergestuurd 20-millimeter kanon, bedoeld als laatste verdediging tegen laagvliegende, supersonische raketten. "Bijzonder is dat de test boven het water gebeurde," zegt een woordvoerder van Raytheon, het bedrijf dat het systeem ontwikkelde. "Water is nogal onvriendelijk tegen lasers, soms kan mist de lasers absorberen of doen afwijken."

Een ander voordeel van het gebruik van lasers is dat je niet met het probleem van bevoorrading zit. Zolang er genoeg energie is voor het laserkanon kan het altijd vuren. Het systeem kan vliegtuigen automatisch volgen en vervolgens neerhalen. Volgens de programmamanager van het project kan het systeem op z'n vroegst in 2018 operationeel zijn.

Een test van originele Phalanx-kanon in Irak.
Foto's van 'R2D2' vind je hier.