Israël houdt vast aan blokkade Gaza

Israël heeft gisteren gezworen dat het een Iers schip met hulpgoederen zal tegenhouden als het probeert de blokkade met de Gazastrook te doorbreken. De toon is hiermee gezet voor een nieuwe confrontatie met een schip dat onderweg is naar het verarmde Palestijnse gebied.

Bezorgdheid over meer geweld groeit nu Israël achter de blokkade blijft staan, ondanks toenemende druk om het op te heffen na de bloedige raid van maandag waarbij negen activisten om het leven kwamen. Door de blokkade worden anderhalf miljoen inwoners van Gaza steeds armer en lopen de spanningen in het Midden-Oosten op, in een fase waarin de Verenigde Staten op vrede aandringen.

"We zullen gaan zitten," zei de Ierse Nobelprijswinnares voor de Vrede Mairead Corrigan, die met andere activisten aan boord van het schip is. "Ze zullen ons waarschijnlijk arresteren, maar we zullen geen weerstand bieden." De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou het leger hebben opgedragen te vermijden dat opvarenden van het schip gewond raken.

Woordvoerster van de organisatie Free Gaza, Greta Berlin, zei gisteravond dat het schip op 177 kilometer van Gaza is en zaterdagmorgen de strook land zal bereiken. De lading van het schip is verschillende keren gecontroleerd en het is dus 'honderd procent zeker dat er niets aan boord is wat bedreigend of gevaarlijk is', zo zei Denis Halliday, voormalig VN-coördinator humanitaire zaken in Irak. Hij zei wel dat Israël bezwaren zou kunnen hebben tegen de vijfhonderd ton cement aan bood; Israël zegt dat militanten het cement voor militaire doeleinden gebruiken.

Een woordvoerder van de Israëlische regering, Mark Regev, bekritiseerde de Free Gaza-beweging omdat ze met twee maten zouden meten door zich in te zetten voor de rechten van Palestijnen en die van Israëliërs te negeren. "De groep heeft altijd gezwegen over de rechten van Israëlische burgers die constant het doelwit zijn van raketaanvallen van het Hamas-regime in Gaza", zei hij. "Terwijl het lijkt alsof ze de taal van mensenrechten in hun propaganda bezigen, lijkt het erop dat ze een regime omarmen dat in het geheel geen respect heeft voor mensenrechten."

De internationale veroordeling van de Israëlische aanval ging vrijdag door met protesten in Syrië, Griekenland, Bahrein en Maleisië waar demonstranten de Israëlische vlag verbrandden en nepdoodskisten meedroegen. In Noorwegen annuleerde het leger een lezing waar een Israëlische legerofficier zou spreken. Ook de Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad veroordeelde Israël in stevige bewoordingen. Cyprus en Griekenland besloten vrijdag samen naar manieren te zoeken om toch humanitaire hulp de Gazastrook in te krijgen.

De Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten zei gisteren dat zijn land gedwongen wordt de banden met Israël te verbreken als Israël zich niet verontschuldigd voor de aanval tegen het konvooi. Israël zou naast het aanbieden van excuses ook een onafhankelijk onderzoek naar de raid moeten accepteren en de blokkade van Gaza beëindigen.