StemWijzer minder vaak geraadpleegd

De StemWijzer trekt deze verkiezingen minder bezoekers dan bij de vorige landelijke verkiezingen. Tot nu toe is de StemWijzer bijna 2,3 miljoen keer geraadpleegd. Dagelijks komen daar ongeveer 150.000 bezoeken bij.

"Vooral in de laatste dagen krijgen we doorgaans een stormloop op onze website", zegt projectleider Jochum de Graaf. Op de dag van de verkiezingen in 2006 werd de StemWijzer ruim dertigduizend keer per uur geraadpleegd. "Dit jaar gaan we niet over de 4,7 miljoen van 2006 heen." De Graaf verwacht op ongeveer 3,8 miljoen uit te komen.

De val van het kabinet en de ingekorte campagne is een van de oorzaken. Ook is er deze keer geen stemwijzeravond op televisie, zoals vier jaar geleden wel het geval was. "Daar is bij de omroepen geen geld meer voor, tegenwoordig is er veel meer aandacht voor incidentele zaken", zegt De Graaf.

Daarbij is de concurrentie van alternatieve stemwijzers groter dan ooit. Zo is er de Groene Kieswijzer van verschillende milieuorganisaties. Die was vrijdag al ruim honderdduizend keer geraadpleegd.

Het grootste alternatief voor de StemWijzer, het Kieskompas, heeft tot nu toe 850 duizend stemadviezen uitgebracht. Dat is volgens een woordvoerder ongeveer op hetzelfde niveau als vijf dagen voor de verkiezingen in 2006.

Het Instituut Publiek en Politiek, dat de Stemwijzer opzet, lanceert vrijdag of zaterdag een Engelstalige versie. "Die is bedoeld voor geïnteresseerden in het buitenland", legt De Graaf uit. "Maar het kan natuurlijk ook worden gebruikt door Nederlanders die beter Engels dan Nederlands spreken."