'Birma wil kernwapens ontwikkelen'

Birma probeert kernwapens en langeafstandsraketten te ontwikkelen. Vermoedelijk wordt het land daarbij geholpen door Noord-Korea. Dat valt volgens de in Noorwegen gevestigde mediaorganisatie Democratic Voice of Burma (DVB) op te maken uit documenten die een overloper van het Birmese leger uit Birma heeft gesmokkeld.

De overloper was betrokken bij het Birmese atoomprogramma en smokkelde documenten en foto's naar buiten waaruit volgens DVB blijkt dat er experimenten met uranium zijn gedaan. Ook werden er testen gedaan met gespecialiseerde apparatuur die nodig is voor het bouwen van een kernreactor en voor het ontwikkelen van verrijkingsmogelijkheden.

"Het totaalbeeld is erg overtuigend. Birma probeert delen van een atoomprogramma op te zetten, in het bijzonder een kernreactor om plutonium te maken en een verrijkingsprogramma voor uranium", concludeert DVB in een rapport. Birma zou volgens de organisatie echter nog niet in staat zijn kernwapens te produceren.

Robert Kelley, een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, stelde na het bestuderen van de documenten vast dat Birma 'waarschijnlijk uranium delft en onderzoek doet naar kerntechnologie die alleen bruikbaar is voor wapens'.

De militaire junta van Birma heeft in het verleden beschuldigingen over het ontwikkelen van een atoomprogramma altijd ontkend. Kortgeleden is echter de verdenking weer op het land gevallen, nadat uit een onderzoek van de Verenigde Naties bleek dat Noord-Korea betrokken was bij verboden nucleaire activiteiten in onder andere Birma.