Verwijder je slechte herinneringen met een pilletje

De wetenschap is al jaren bezig om een pil te ontwikkelen die je herinneringen doet vergeten. Er lijken nu flinke stappen gezet door een aantal wetenschappers. Onderzoekers hebben een natuurlijk stofje gevonden dat ervoor zorgt dat de angst die met bepaalde herinneringen samenhangt, afneemt.

Onderzoekers testten het pilletje op enkele ratten. Ze lieten de proefdieren harde muziek horen terwijl ze hen een elektrische schok gaven. De ratten associeerden de muziek vervolgens met pijn en verstijfden als het werd afgespeeld.

Een deel van de ratten kreeg na enige tijd een proteïne met de naam Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) toegediend. Dit stofje zorgt ervoor dat slechte herinneringen niet meer worden geassocieerd met bepaalde handelingen, beelden of geluiden. Het brein wordt als het ware opnieuw geprogrammeerd, zodat associaties met stressvolle situaties uit het verleden worden overschreven, maar niet geheel gewist.

Opvallend is volgens de onderzoekers dat het pilletje lijkt te werken op dezelfde manier als de vorm van therapie waarbij mensen worden geconfronteerd met de bron van hun angsten, om die te overkomen. Praktische toepassingen van de ontdekking moeten worden gezocht op het gebied van oorlogstrauma's en mensen met fobiën.