Eerste zeehondenbaby binnen bij Pieterburen

De zeehondencrèche in Pieterburen heeft de eerste zeehondenbaby van het jaar binnengekregen. Het gaat om een mannetje van een paar dagen oud van negen kilo. De 'huiler' is moederloos gevonden op het strand van Ameland. Zonder hulp zou het dier sterven door ondervoeding.

Vorig jaar kwam de eerste gestrande pup al op 11 mei binnen. Hoewel de datum volgens de opvang niet veel zegt, kwam er na de vroege vondst van dat jaar een ware stortvloed aan zeehondjes binnen. De crèche heeft officieel plaats voor tachtig zeehonden per jaar, maar huisveste er vorig jaar 468.

Volgens de zeehondencrèche maakt de nieuwe zeehond het goed en leek hij slechts honger te hebben. Het dier wordt de komende maanden bijgevoerd en dan uitgezet.

Met de populatie van de gewone zeehonden gaat het volgens de crèche niet goed. Er stranden opvallend veel van deze soort zeehonden met longproblemen. De oorzaak daarvan wordt onderzocht. Met de grijze zeehond, een andere soort in de Waddenzee, gaat het overigens wel goed.

De donzige pup is door bezoekers te bekijken in de zeehondencrèche. Het dier heeft nog geen naam. Oprichtster Lenie 't Hart van de zeehondencrèche gunt de eer om de zeehond een naam te geven aan radio-dj Edwin Evers, die zich vorig jaar heeft ingezet voor het zeehondenopvanghuis.

Submitter:  Bron: Novum