Pechtold ziet kansen 'Nieuw Paars'

Pechtold heeft donderdagochtend in het programma Goedemorgen Nederland gezegd dat de VVD moet ophouden met het 'koketteren' met de PVV. In plaats van te flirten met de beweging rond Wilders, zou de VVD openlijk moeten kiezen voor een nieuw Paars kabinet.

De houding van de VVD ten opzichte van de PVV ervaart de D66-voorman als 'gevaarlijk'. Volgens hem zou Nederland een slechte indruk maken in het buitenland met een PVV kabinet. Ook vindt Pechtold dat de PVV discrimineert.

'Nieuw-Paars'
De D66-lijsttrekker denkt dat de mogelijkheden voor een 'Nieuw-Paars' aanwezig zijn. Zo zou de PvdA niet star willen vasthouden aan het toptarief van 62 procent en zou de VVD bereid zijn om te praten over het hervormen van de huizenmarkt.

Wijers
Mocht het komen tot een nieuw paars kabinet met D66, VVD, PvdA en Groen Links, dan is Pechtold van plan om oud-minister Hans Wijers te benaderen voor een nieuwe functie. Wijers was in Paars I minister van Economische Zaken en is nu topman bij Akzo Nobel.

Kamerlid
Pechtold zelf zal geen zitting nemen in een regering met D66. Hij is namelijk van mening dat er een sterk geluid in de Tweede Kamer tegen de SP en PVV nodig is. Hiervoor zouden de politiek leiders van de PvdA (Cohen) en Groen Links (Halsema) als Kamerlid aan moeten blijven. Rutte (VVD) zal, volgens hem, wel zitting mogen nemen als premier.