Israël verwerpt kritiek aanval Gaza-konvooi

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek op de aanval van Israël op een hulpkonvooi voor Gaza verworpen. De blokkade van Palestijns gebied is volgens hem noodzakelijk om raketaanvallen op Tel Aviv en Jeruzalem te voorkomen.

Volgens Netanyahu was het doel van het konvooi niet om hulp naar Gaza te brengen, maar om de blokkade te doorbreken. "Israël heeft te maken met een aanval van internationale hypocrisie", zei de premier. "Als de blokkade doorbroken zou zijn, dan zouden er honderden boten gevolgd zijn", voegde hij toe. "Elke boot zou tientallen raketten kunnen hebben vervoerd."

Israël ligt wereldwijd onder vuur nadat commando's maandag in internationale wateren een konvooi schepen met hulpgoederen voor Gaza aanvielen. Bij de strijd die daarop ontstond kwamen negen activisten om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

In een poging de diplomatieke schade enigszins te beperken besloot Israël woensdag alle pro-Palestijnse activisten het land uit te zetten in plaats van ze te vervolgen, zoals eerder de bedoeling was. Vooral de relatie met Turkije, de officieuze sponsor van het konvooi alsmede de belangrijkste moslimbondgenoot van de joodse staat, laat Israël liever niet op de klippen lopen.

Speciaal gezant voor het Midden-Oosten Tony Blair zei tegen persbureau The Associated Press dat Israël de blokkade zou moeten versoepelen en meer goederen binnen zou moeten laten. Volgens hem werkt de blokkade 'averechts'. Hij voegde echter toe dat het moeilijk zou de blokkade op te heffen vanwege Israëls bezwaren.