Tunnelboor Noord/Zuidlijn bijna bij Bijenkorf

De tunnelboor 'Gravin' van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam komt naar verwachting komend weekeinde aan bij de Bijenkorf op de Dam. Vanaf dat moment duurt het vermoedelijk anderhalve week voordat de boor, die zich 22 meter onder de grond bevindt, voorbij het warenhuis is. Dat meldt het projectbureau van de gemeente woensdag.

De Bijenkorf vroeg eerder dit jaar het boren uit te stellen om nader onderzoek te doen, uit vrees voor mogelijk schade aan het gebouw. Het warenhuis baseerde zich hierbij op berekeningen van een ingenieursbureau. De gemeente weigerde gehoor te geven aan de verzoeken.

Het ingenieursbureau had volgens de gemeente fouten gemaakt bij de technische interpretatie van de gegevens. Daarnaast was al voldoende onderzoek gedaan, zo vond de gemeente.

De tunnel moet ter hoogte van de Dam naar links afbuigen, waarbij Gravin vrij dicht langs het gebouw gaat. Projectmanager Paul Janssen zegt dat zodra dat stuk wordt aangeboord, zeer nauwkeurig in de gaten wordt gehouden hoe het pand er op reageert.

Indien nodig wordt grout, een mengsel van cement, water en hulpstoffen, in de grond onder de fundering geïnjecteerd, wat het gebouw extra steun geeft en de effecten van het boren moet compenseren. "Tijdens het boren zal blijken of dit nodig is, maar op het werkterrein op de Dam staat alles paraat."

Gravin vertrok negen weken geleden vanuit een grote kuil op het Damrak bij het Centraal Station. De boor heeft inmiddels 377 meter afgelegd. Medio dit jaar moet de oostelijke buis van de tunnel tot aan het nieuwe station Rokin af zijn. Daarna wordt begonnen aan de westelijke buis, die aan het einde van het jaar klaar moet zijn.