Aanslagen op vredesconferentie Afghanistan

Taliban-strijders hebben woensdag toegeslagen op de openingsdag van de nationale vredesconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De zogeheten jirga, waaraan religieuze en tribale leiders deelnemen, duurt drie dagen. De strijders vuurden schoten af en lieten granaten ontploffen. Zeker twee strijders kwamen om het leven. Drie Afghaanse politieagenten raakten gewond, maar geen van de aanwezige afgevaardigden liep verwondingen op.

Volgens Farooq Wardak, de minister die verantwoordelijk is voor de organisatie van de jirga, zei dat drie in boerka's gehulde extremisten, gewapend met explosieven, geweren en minstens één granaat de aanval hadden geopend. Twee van hen zijn volgens Wardak om het leven gekomen in een vuurgevecht met de politie; de derde zou zijn opgepakt. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken zei echter dat alle drie de strijders zijn omgekomen.

De Taliban, die eerder dreigden iedere deelnemer aan de conferentie te vermoorden, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een telefoontje aan het persbureau AP. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid zei dat de aanslag het werk was van vier zelfmoordterroristen en bedoeld om 'de vredesjirga te saboteren en te vernietigen'.

De Taliban sloegen toe kort nadat de Afghaanse president Hamid Karzai was begonnen aan zijn openingstoespraak voor ongeveer zestienhonderd hoogwaardigheidsbekleders. In zijn toespraak riep Karzai de Taliban-strijders juist op te stoppen met vechten ter wille van het land.

Karzai hoopt dat zijn politieke positie wordt versterkt als hij individuele strijders middels allerlei beloningen kan overhalen de strijd te staken. In Washington heerst echter scepsis over het plan van Karzai. Er wordt gevreesd dat de tijd nog niet rijp is voor een dergelijk plan.

Ook in Afghanistan zelf zijn twijfels over de haalbaarheid van het plan. "Ik heb niet veel hoop dat we een werkbaar mechanisme voor vrede kunnen bedenken. De reden is dat we de oppositie niet mee hebben. Dat blijkt wel uit hun aanslagen", aldus Sima Samar, het hoofd van de Afghaanse Mensenrechtencommissie.