CDA-top: nederlaag is onontkoombaar

De top van het CDA legt zich neer bij een verkiezingsnederlaag bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat vertellen bronnen van de partij aan de NOS. Vanaf 2002 zijn de christendemocraten onder leiding van lijsttrekker Jan Peter Balkenende de grootste, maar partijgenoten zien de huidige premier niet meer als winnaar op 9 juni.

Dit blijkt uit gesprekken van de NOS met veel prominente CDA'ers. In veel peilingen doet Balkenende het slecht. In een dinsdag gehouden peiling van Maurice de Hond verloor het CDA in één dag zelfs twee zetels, wat een dieptepunt is voor de christendemocraten.

NOS-verslaggever Ron Fresen stelt dat Balkenende nog wel probeerde aansluiting te vinden, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek tot een breekpunt te verklaren: "Maar dat is nu anderhalve week geleden en je moet constateren dat dat in de peilingen helemaal niks heeft gedaan."

In een reactie zegt Balkenende 'nog alle vertrouwen' te hebben in zijn verkiezingsprogramma. "Balkenende heeft zich in het verleden wel vaker teruggevochten vanuit een onmogelijke positie", herinnert Fresen, "maar hij heeft nu nog maar een week voor de verkiezingen en het lijkt een onmogelijke opgave voor hem. Zijn omgeving ziet dat blijkbaar sneller dan Balkenende zelf".

Achter de schermen wordt niet alleen over de verkiezingen gesproken binnen het CDA, maar ook over een nieuwe partijleider. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld gaf eerder al aan Balkenende wel te willen opvolgen.


CDA-top verliest vertrouwen in overwinning Jan Peter Balkenende