BP werkt aan provisorische oplossing

Oliemaatschappij BP is dinsdag in de Golf van Mexico begonnen met doorsnijden van de geknikte boorpijp van het op 20 april ontplofte olieplatform Deepwater Horizon. Technici hopen over de buis een kap te kunnen plaatsen die de wegspuitende olie opvangt, zodat die in schepen kan worden gepompt. Deze methode moet verdere vervuiling tegengaan, totdat er twee nieuwe gaten zijn geboord die de druk op de spuitende oliebron zullen verlichten zodat die eindelijk kan worden afgedicht.

Het boren van de twee gaten zal op zijn vroegst in augustus voltooid zijn. Het doorsnijden van de geknikte pijp en plaatsen van de kap vergt ook enkele dagen. Daarbij moet ook het weer meewerken; in het Caribisch gebied is dinsdag het orkaanseizoen weer begonnen.

BP heeft al eerder geprobeerd een trechter over de lekkende pijp te plaatsen. Die methode faalde toen, doordat de olie in aanraking met het ijskoude zeewater begon te klonteren en de buis van de trechter verstopt raakte. Technici van BP denken daar nu een oplossing voor te hebben gevonden.

De aandelenkoers van BP kelderde dinsdag met vijftien procent na de berichten dat de poging het spuitende boorgat met een zogenoemde 'top kill' te dichten was mislukt. BP maakte eerder dinsdag bekend dat het bestrijden van de olieramp tot nog toe 990 miljoen dollar heeft gekost, terwijl er een groot aantal schadevorderingen van gedupeerden tegemoet kan worden gezien.

BP werkt aan provisorische oplossing
BP werkt aan provisorische oplossing (Foto: Novum)