Poolse piloten negeerden waarschuwingen

Polen heeft dinsdag de cockpitgesprekken vrijgegeven van het regeringstoestel dat in april met president Lech Kaczynski en andere hoogwaardigheidsbekleders neerstortte in Smolensk in Rusland.

Uit het transcript van de laatste 39 minuten van de vlucht blijkt dat de piloten waarschuwingen van Russische luchtvaartautoriteiten over dichte mist in de wind hebben geslagen en in de laatste twee minuten ook waarschuwingen van de boordcomputer dat ze te laag vlogen en moesten optrekken hebben genegeerd. De laatste geregistreerde geluiden zijn schreeuwen en vloeken, als het vliegtuig voor de crash een boomtop raakt.

Poolse en Russische onderzoekers hebben nog geen definitieve conclusies getrokken over de oorzaak van het ongeluk dat Kaczynski en 95 anderen het leven kostte, maar alle informatie tot nog toe wijst op fouten van de piloten, in combinatie met slechte weersomstandigheden. De cockpitopnamen lijken die theorie verder te staven.

De regering van premier Donald Tusk gaf de informatie vrij om speculaties over de oorzaak van het ongeluk en allerlei samenzweringstheorieën in Poolse schandaalbladen te ontzenuwen.

Een vraag die het Poolse publiek beantwoord wil zien is of de piloten de landing onder gevaarlijke omstandigheden hebben doorgezet onder druk van Kaczynski zelf, die te laat dreigde te komen op een herdenkingsdienst voor Poolse officieren die in de Tweede Wereldoorlog in Rusland werden vermoord. De opnamen geven geen uitsluitsel, maar er blijkt wel uit dat het hoofd protocol van de president, Mariusz Kazana, in de cockpit was en ongeveer een kwartier voor de crash van de piloten te horen kreeg dat ze misschien niet zouden kunnen landen. "Wel, dan hebben wij een probleem", antwoordde Kazana.

Of Kazana vervolgens terug in de passagierscabine ging is onduidelijk, maar een paar minuten later zei hij dat 'er nog geen beslissing van de president is wat nu te doen'.

Volgens de opnamen voerden de piloten ook overleg met de bemanning van een vliegtuig met Poolse journalisten dat eerder die ochtend op de luchthaven was geland. De piloten van dat toestel gaven aan dat de mist dichter was geworden, maar dat de vliegers van het regeringstoestel best een poging om te landen konden doen.

Poolse piloten negeerden waarschuwingen
Poolse piloten negeerden waarschuwingen (Foto: Novum)