Geen excuses Reformatorisch Dagblad over homostuk

Het Reformatorisch Dagblad weigert excuses te maken voor het hoofdredactioneel commentaar over een vrijgelaten homostel in Malawi. Hoofdredacteur Wim Kranendonk zei dinsdag dat hij de ophef over het artikel betreurt. Het woord 'sorry' kwam echter niet over zijn lippen bij het radioprogramma Dit is de Dag.

Maandag schreef de krant begrip te hebben voor de president van Malawi, die geen homohuwelijk wil invoeren in zijn land. De hoofdredacteur vond het jammer dat de Malawische president zo snel bezweek voor de internationale druk om gratie te verlenen aan een homostel dat tot veertien jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

Dit kwam de krant op felle reacties te staan, onder meer van Kamerleden. Kranendonk neemt niets van zijn commentaar terug, maar betreurt wel 'dat de indruk is gewekt dat wij mensen met een homoseksuele levenswijze zouden willen discrimineren'. Hij ergert zich aan wat hij 'selectieve verontwaardiging' noemt. "De secretaris-generaal van de Verenigde Naties reist van New York naar Malawi voor twee homoseksuelen, terwijl er wereldwijd duizenden christenen vervolgd worden."

De hoofdredacteur benadrukt dat hij geen voorstander is van gevangenisstraffen voor homo's. Hij vindt wel dat het Westen te veel druk legt op ontwikkelingslanden om het homohuwelijk in te voeren, terwijl de meerderheid van de bevolking in die landen daar tegen is.