Gebruik vaste telefoon neemt verder af

Nederlanders hebben in de eerste helft van vorig jaar bijna acht procent minder met een vaste aansluiting gebeld dan in diezelfde periode een jaar eerder. Het aantal minuten dat met een mobiele telefoon werd gebeld, nam licht toe. Dit blijkt dinsdag uit cijfers van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta).

In totaal belden Nederlanders in de eerste helft van 2009 iets minder dan twaalf miljoen minuten met een vaste telefoon. Negentig procent van alle telefoongesprekken verliep via een mobiele telefoon.

Bellen via de computer wordt steeds polulairder. Het aantal digitale telefoonaansluitingen is vorig jaar gestegen van 36,5 procent naar 43,3 procent van de huishoudens. Ook het aantal gesprekken dat via programma's als Skype wordt gevoerd neemt toe, maar daarover zijn geen cijfers bekendgemaakt.

Het aantal mensen dat twee mobiele telefoons heeft, neemt toe. Vorig jaar had ruim 28 procent van de Nederlanders een tweede mobieltje, een jaar eerder was dit nog 21 procent. Dit komt onder meer door de abonnementskosten, die volgens de Opta in vergelijking met andere landen zeer laag zijn.