Dodental tropische storm Agatha loopt op

Het dodental bij overstromingen en aardverschuivingen in Midden-Amerika als gevolg van de tropische storm Agatha is maandag opgelopen tot minstens 131. Tientallen mensen worden vermist en duizenden hebben hun huizen verloren.

Guatemala is met 108 doden en 53 vermisten het zwaarst getroffen. In het hele land zijn ongeveer 110 duizend mensen geëvacueerd. Wegen zijn onbegaanbaar, opvangplekken overvol en er is dringend behoefte aan drinkwater, voedsel, kleding, dekens en geld.

De hulpverlening in Guatemala wordt bemoeilijkt door de as van een vulkaanuitbarsting afgelopen week bij de hoofdstad. Helikopters en propellervliegtuigen mogen de lucht in, maar toestellen met straalmotoren worden veiligheidshalve aan de grond gehouden.

In het buurland Honduras staat het dodencijfer op veertien. Bij de hoofdstad Tegucigalpa stroomt het water over een dam in een rivier en de bevolking is gewaarschuwd dat die elk moment buiten de oevers kan treden. "Het gevaar is enorm", zei burgemeester Ricardo Alvarez.

El Salvador telde tot nog toe negen doden, meldde president Mauricio Funes. De rivier de Acelhuate, die de hoofdstad San Salvador doorsnijdt, staat gevaarlijk hoog.

Agatha is de eerste tropische storm van dit seizoen en gaat gepaard met zware regenval. De storm doet de nerveuze bevolking denken aan de orkaan Mitch, die het gebied in 1998 dagenlang teisterde. Toentertijd kwamen naar schatting negentienduizend mensen om.