Balkenende: CDA-VVD-D66-GroenLinks-kabinet

Het CDA wil na de Tweede Kamerverkiezingen het liefst regeren met de VVD, D66 en GroenLinks. Dat zijn de partijen die "de bereidheid hebben te hervormen", aldus premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende maandag tegenover de NOS en RTL. De vier partijen kunnen in peilingen op ruim 80 zetels rekenen.

De CDA-leider spreekt hiermee voor het eerst zijn voorkeur uit. Balkenende vindt dat de PVV van Geert Wilders en de PvdA van Job Cohen niet tot de hervormers behoren. De ChristenUnie ziet het CDA nog wel zitten, maar in mindere mate.

Struikelblok voor een eventueel CDA-VVD-D66-GroenLinks-kabinet kan de hypotheekrenteaftrek worden. Het CDA heeft hier een breekpunt van gemaakt voor de verkiezingen. D66 heeft op zijn beurt weer een breekpunt gemaakt als de woningmarkt inclusief de hypotheekrenteaftrek niet wordt aangepakt.

De reacties op Balkenende zijn overigens niet enthousiast. D66-leider Alexander Pechtold houdt een voorkeur voor een 'nieuw-paarse' coalitie met VVD, PvdA en GroenLinks en niet met het CDA. GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema toonde zich verrast en ziet de opmerkingen van Balkenende als een CDA-signaal aan de VVD om vooral niet met de PVV in zee te gaan.

Wilders noemt de uitspraken van het CDA voor een coalitie met D66 en GroenLinks "van een ongelofelijke arrogantie en een vreemde stap getuigen". Wilders gaf zaterdag aan het liefst te willen regeren met de VVD en het CDA.

Lees ook de FOK!-column Wilders gaat niet regeren.


Had Jan Peter Balkenende dat woensdag maar geweten