Rouvoet: PvdA radicaliseert

De PvdA 'radicaliseert' door een voorstel van D66 te steunen waardoor christelijke schoolbesturen homoseksuele leraren niet langer kunnen discrimineren. Dat zegt demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) maandag in een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil de zogeheten enkelefeitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling halen. Christelijke scholen mogen nu geen medewerkers ontslaan vanwege het 'enkele feit' dat iemand homoseksueel is. Dat mag wel wanneer sprake is van 'bijkomende omstandigheden'. In de praktijk leidt dat soms tot problemen.

Tijdens een debat dit weekeinde bleek dat een Kamermeerderheid het initiatief van Van der Ham steunt. Ook PvdA-lijsttrekker Job Cohen doet dat. Rouvoet, die in het interview de ex-coalitiepartij PvdA omschrijft als een 'betrouwbare partner', spreekt van een 'onaangename verrassing'.

Het voorstel leidt er volgens de lijsttrekker van de ChristenUnie toe dat de klassieke vrijheden van godsdienst en onderwijs verworden tot 'tweederangsgrondrechten', waar de wet nu zoekt naar een balans tussen het principe van gelijke behandeling en deze vrijheden. "Dat tast de grondslagen van de rechtsstaat aan. Ik verwacht dat ook niet van een partij die stelt dat iedereen meetelt. Hier is sprake van radicalisering."