Makers 'The Hurt Locker' maken jacht op downloaders

De producenten van 'The Hurt Locker' gaan de strijd aan met mensen die de Oscar-winnende film illegaal hebben gedownload van internet. Vijfduizend downloaders worden aangeklaagd voor schending van auteursrecht. Dat staat op de website van de Britse krant Daily Mail.

De producenten hebben onlangs een aanklacht ingediend bij een rechtbank in Washington. Zij eisen dat iedereen die de film thuis op zijn computer heeft gekeken vijftien honderd dollar schadevergoeding moet betalen. Dit bedrag kan oplopen tot honderdvijftig duizend dollar wanneer de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt. De verwachting is dat de lijst, bestaande uit de vijfduizend aan te klagen downloaders, nog zal groeien.

'The Hurt Locker' speelt zich af in het door oorlog getroffen Irak en draait om een team dat gespecialiseerd is in het opruimen van explosieven. Tijdens de Academy Award-ceremonie die eerder dit jaar plaatsvond won de film van Kathryn Bigelow zes Oscars. 'The Hurt Locker' werd onder meer uitgeroepen tot Beste Film, maar was geen kaskraker. De film verscheen maanden voor de officiële release op internet, waarvan deze ongeveer een miljoen keer zou zijn gedownload.

Makers 'The Hurt Locker' maken jacht op downloaders
Makers 'The Hurt Locker' maken jacht op downloaders (Foto: Novum)