IsraŽlische aanval internationaal veroordeeld

Zondagnacht heeft Israël een vloot met hulpgoederen bestemd voor de Palestijnen aangevallen. Tijdens deze aanval zijn er zeker tien doden en zestig gewonden gevallen.

De vloot was onderweg van Cyprus naar de kust van Gaza. Verschillende bronnen beweren dat de vloot in internationale wateren is aangevallen, terwijl andere bronnen dit tegenspreken.

Turkije
De Turkse minister van buitenlandse zaken heeft de aanval van Israël scherp veroordeeld. In een Engelstalige persverklaring spreekt hij van 'inhumane acties' en de Turkse regering eist volledige uitleg en opheldering.

Naast de veroordeling van deze actie, stelt de persverklaring dat "Israël wederom duidelijk laat zien dat ze geen waarde hecht aan mensenlevens en vreedzame initiatieven".

Internationale verontwaardiging
Naast de woedende reactie uit Turkije, hebben diverse Europese landen ook hun afkeuring uitgesproken over het enteren van de vloot. Zo hebben Griekenland, Spanje en Zweden de Israëlische ambassadeur ontboden.

Verhagen
Nederland heeft bij monde van Maxime Verhagen zich nog afwachtend opgesteld. Verhagen wil op Radio 1 niet meer kwijt dan dat hij bij Israël zal aandringen om een onderzoek naar de aanval.

Abbas
De Palestijnse president Abbas is uiteraard woedend over de aanval van Israël. Hij spreekt van een bloedbad en heeft VN-chef Ban Ki-Moon opgeroepen om er voor te zorgen dat de vloot alsnog veilig Gaza kan bereiken.

Protesten
Hamas heeft als reactie op het enteren van de vloot opgeroepen tot een wereldwijd protest bij alle Israëlische ambassades. In Turkije hebben, volgens berichten, duizenden mensen zich al verzameld bij het Israëlische consulaat. Deze wordt momenteel bewaakt door de Turkse politie.

Naar verwachting zal er ook in Nederland vanavond een protest plaatsvinden naar aanleiding van dit zoveelste incident.