[F1] Uitslag Grand Prix van Turkije

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. De Brit bleef zijn McLaren-teamgenoot Jenson Button en Mark Webber voor. Verliezer van de dag was Sebastian Vettel die in de strijd om de leiding Webber raakte en uitviel.

De beste start was voor Mark Webber, terwijl teamgenoot Sebastian Vettel Lewis Hamilton passeerde. De Brit sloeg echter meteen terug, terwijl Michael Schumacher achter dit trio aansloot. Jenson Button viel terug tot plaats vijf, voor Nico Rosberg. Fernando Alonso viel bij de start naar plaats dertien. Virgin slaagde er in om de problemen van Di Grassi op tijd te verhelpen de Braziliaan te laten starten.

Button haalde aan het einde van het lange rechte stuk Schumacher in, terwijl Rubens Barrichello na een slechte start twintigste lag. Nico Hülkenberg moest met problemen naar binnen, terwijl Sébastien Buemi ook met een lekke band binnenkwam.

Opvallend na drie ronden was dat Hamilton de druk bij de Red Bull van Webber opvoerde om de eerste plaats te pakken. De Brit kon echter geen aanval plaatsen, omdat de Red Bull in bocht acht veel sneller was dan de rest van het veld. Barrichello klom ondertussen op naar plaats zestien. Verder naar voren hield Schumacher de rest van het veld op, terwijl beide Red Bulls en McLarens met een seconde per ronde wegliepen bij de rest van het veld.

Nico Hülkenberg was na zijn pitstop bezig aan een inhaalrace en na tien ronden lag de Duitser al weer op plaats negentien. Op dat moment pitten Kamui Kobayashi en Rubens Barrichello al, terwijl een ronde later Fernando Alonso volgde. De Spanjaard wist hiermee de Sauber van Kobayashi in te halen. Ondertussen viel Hamilton vooraan Webber aan, maar de Australiër gaf geen krimp.

Vettel was de eerste van de toppers die pitte, maar de Duitser had de pech om achter Schumacher naar binnen te komen. Een ronde later volgden Webber en Hamilton, waarbij de Australiër sneller weg was dan de Brit. De McLaren verloor meer tijd, waardoor Vettel na een goede ronde zelfs plaats twee over kon nemen. Verder naar achteren pakte Alonso plaats tien door ook Adrian Sutil in te halen.

Na achttien ronden plaatste Hamilton aan het einde van het lange rechte stuk de aanval op de tweede plaats van Vettel. De Brit passeerde de Duitser, maar ging wijd voor de chicane, zodat de Duitser hem weer in kon halen.

Grote verliezer van de pitstops was Adrian Sutil die vanuit de punten terugviel naar plaats twaalf. Ondertussen kwam er na 21 van de 58 ronden het bericht dat er regen verwacht werd. Vooraan was het op dat moment een status quo, waarbij de vier rijders binnen 2,5 seconden zaten met Hamilton die zich wederom opmaakte voor een aanval op Vettel.

Halverwege de race had zich achter de op de zesde plaats liggende Rosberg een trein van vijf rijders gevormd. De Duitser leek problemen met zijn banden te hebben en de naaste concurrenten op te houden, terwijl niet ver voor Rosberg ook teamgenoot Schumacher nog reed. Ze reden meer dan een seconde per ronde langzamer dan het leidende viertal.

In het achterveld haalde Barrichello zijn teamgenoot Hülkenberg in voor plaats zestien, terwijl Bruno Senna de nog steeds met problemen kampende Di Grassi terugverwees naar plaats 23. Opvallend na 35 ronden was dat de Lotus van Jarno Trulli op de baan stopte, terwijl teamgenoot Heikki Kovalainen op het zelfde moment in de pits met hydraulische problemen binnengenomen werd.

Met nog twintig ronden te gaan voerde Vettel de druk op Webber op en probeerde zijn teamgenoot te passeren. Op het lange rechte stuk deed de Duitser een poging, waarbij beide Red Bulls elkaar raakten en Vettel met schade uitviel. Webber kon door, maar verloor de leiding aan Hamilton, met Button op plaats twee. De Red Bull van de Australiër had schade en verloor zo veel tijd. Hij liet in de pits de voorvleugel vervangen, maar behield desondanks plaats drie.

Bij de McLarens was Button de snellere van Hamilton, maar beide rijders kregen te horen dat ze brandstof moesten besparen. Ondertussen waren er ook enkele regendruppels zichtbaar. Met nog negen ronden te gaan probeerde Button Hamilton in te halen. De wereldkampioen slaagde er in zijn landgenoot aan het eind van het lange rechte stuk te passeren, maar Hamilton had de betere lijn in de laatste bochten en sloeg terug en pakte voor bocht één de eerste plaats weer over.

In de slotfase van de race waren er nog enkele inhaalacties te bespeuren. Zo haalde Sutil Kobayashi in om zo alsnog de tiende plaats te pakken. Senna zette zijn bolide met problemen in de pits, terwijl de vaker gestopte Toro Rosso's de snelste ronden in de wedstrijd reden. Button kreeg te horen dat hij veel brandstof moest besparen en hij haakte dan ook af bij Hamilton.

Alonso voerde met nog vijf ronden te gaan de druk op Petrov op en probeerde de Rus op het rechte stuk bij start/finish in te halen. Hij haalde de Renault-coureur uiteindelijk in bocht drie in waarbij beide rijders elkaar raakten en Petrov een lekke band opliep. De Rus kon naar de pits terughobbelen, maar haalde vervolgens op nieuwe zachte banden de snelste ronde van de race. Webber had ondertussen de snelheid weer gevonden en reed de snelste ronden in de race. Met nog twee ronden te gaan viel ook de HRT van Chandhok uit, waardoor Virgin het enige team van de nieuwkomers was dat nog reed.

Na 58 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Button en Webber. Vierde werd Schumacher voor zijn Mercedes-teamgenoot Rosberg. Robert Kubica pakte plaats zes, voor de Ferrari's van Massa en Alonso die in de 800e Formule 1-race voor het Italiaanse team maar weinig punten pakten. Negende werd Sutil, voor Kobayashi die het eerste punt voor het vernieuwde Sauber pakte.

Uitslag Grand Prix van Turkije

Pos. Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton McLaren-Mercedes Geen tijd
2 J. Button McLaren-Mercedes + 2.645
3 M. Webber Red Bull Racing + 24.285
4 M. Schumacher Mercedes GP + 31.110
5 N. Rosberg Mercedes GP + 32.266
6 R. Kubica Renault + 32.824
7 F. Massa Ferrari + 36.635
8 F. Alonso Ferrari + 46.544
9 A. Sutil Force India + 49.029
10 K. Kobayashi Sauber + 1:05.650
11 P. de la Rosa Sauber + 1:05.944
12 J. Alguersuari Toro Rosso + 1:07.800
13 V. Liuzzi Force India + 1 Ronde
14 R. Barrichello Williams + 1 Ronde
15 V. Petrov Renault + 1 Ronde
16 S. Buemi Toro Rosso + 1 Ronde
17 N. Hülkenberg Williams + 1 Ronde
18 T. Glock Virgin + 3 Ronden
19 L. di Grassi Virgin + 3 Ronden
DNF K. Chandhok HRT + 6 Ronden
DNF B. Senna HRT + 12 Ronden
DNF S. Vettel Red Bull Racing + 19 Ronden
DNF H. Kovalainen Lotus + 25 Ronden
DNF J. Trulli Lotus + 26 Ronden


Stand bij coureurs na Turkije:

Pos. Coureur Team Punten
1 M. Webber Red Bull Racing 93
2 J. Button McLaren-Mercedes 88
3 L. Hamilton McLaren-Mercedes 84
4 F. Alonso Ferrari 79
5 S. Vettel Red Bull Racing 78
6 R. Kubica Renault 67
7 F. Massa Ferrari 67
8 N. Rosberg Mercedes GP 66
9 M. Schumacher Mercedes GP 34
10 A. Sutil Force India 22
11 V. Liuzzi Force India 10
12 R. Barrichello Williams 7
13 V. Petrov Renault 6
14 J. Alguersuari Toro Rosso 3
15 S. Buemi Toro Rosso 1
16 K. Kobayashi Sauber 1
17 N. Hülkenberg Williams 1
18 P. de la Rosa Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 L. di Grassi Virgin 0
22 J. Trulli Lotus 0
23 B. Senna HRT 0
24 T. Glock Virgin 0


Stand bij constructeurs na Turkije:

Pos. Team Punten
1 McLaren-Mercedes 172
2 Red Bull Racing 171
3 Ferrari 146
4 Mercedes GP 100
5 Renault 73
6 Force India 32
7 Williams 8
8 Toro Rosso 4
9 Sauber 1
10 Lotus 0
11 HRT 0
12 Virgin 0