BP: Top kill mislukt

De operatie 'Top Kill' waarmee de oliemaatschappij BP op de bodem van de Golf van Mexico een lekkende oliebron poogde te dichten, is mislukt.

Dit heeft de onderneming zaterdag in de Amerikaanse staat Louisiana laten weten. BP stelt nu een andere strategie te gaan toepassen om de vijf weken oude stroom olie tot staan te brengen. Met de mislukte operatie pompten de bestrijders zware boorvloeistoffen in het gat om het af te kunnen sluiten. Een van de hoofdverantwoordelijken voor de operatie, Doug Suttles, zei tegen de pers dat na drie dagen proberen, bleek dat het niet werkte. De onderneming gaat volgens hem nu een nieuwe strategie toepassen met een overkapping.

Admiraal Mary Landry van de Amerikaanse kustwacht zei dat Top Kill een teleurstelling was. Oorzaak van het lek was een explosie 20 april op het olieplatform Deepwater Horizon, ongeveer 80 kilometer voor de Amerikaanse zuidkust. Het platform ging ten onder en elf mensen verloren daarbij het leven.

Na veertig dagen stroomt er nog steeds olie de zee in. Volgens de Amerikaanse overheid zou het gaan om ergens tussen de 1,9 en 3 miljoen liter per dag.