Geen meerderheid voor Paars in peiling

In de jongste peiling van Maurice de Hond valt de meerderheid weg voor een paars kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. VVD, PvdA en D66 verliezen in totaal drie zetels en komen uit op 74, net te weinig voor een meerderheid.

Een meerderheid is er wel voor een coalitie van VVD, CDA en PVV. Deze combinatie staat op 78 zetels, de hoogste score sinds de zomer van 2007.

De twee grootste partijen in de peilingen -VVD en PvdA- verliezen allebei. De VVD zakt voor het eerst in weken één zetel en komt uit op 36. In de peiling van Nova pakte de partij van Mark Rutte dinsdag overigens wel weer een zetel om op 37 uit te komen. De PvdA valt bij De Hond deze week twee zetels terug tot 29.

De PVV stijgt één zetel naar zeventien stuks. Ook de SP pakt er eentje en komt uit op elf. D66 blijft op negen zetels staan; volgens De Hond omdat de partij van Alexander Pechtold kiezers 'blijft verliezen' aan de VVD.

Uit de peiling blijkt verder dat Rutte is uitgelopen op PvdA-leider Job Cohen voor wat betreft het vertrouwen in hem als premierkandidaat. Ook blijkt dat de meerwaarde van Eurocommissaris Neelie Kroes als premierkandidaat boven Rutte is afgenomen. Het zou de VVD nu 'amper meer electorale winst' opleveren als Kroes naar voren wordt geschoven als kandidaat voor het Torentje in plaats van Rutte, aldus De Hond.