Zuid-Europa bindt strijd aan met crisis

Zuid-Europa heeft de strijd met de financiële crisis aangebonden. Spanje wil dat Spaanse grootverdieners meer belasting betalen, Griekenland overweegt staatseigendommen te privatiseren en opent de jacht op belastingontduikers, terwijl Italië zijn begrotingstekort wil terugdringen door 24 miljard euro te bezuinigen.

De Spaanse premier José Luis Zapatero zei woensdag dat de belasting voor grootverdieners zal worden verhoogd, een maatregel die volgens hem 'geen gevolgen voor 99,9 procent van de Spanjaarden' heeft. De plannen worden donderdag voorgelegd aan het parlement. Zapatero zei eerder dat de belastingverhoging een tijdelijke maatregel is.

Griekenland overweegt om bezittingen van de staat te privatiseren om zo de enorme schuldenlast terug te dringen. Bovendien heeft de Griekse regering de oorlog verklaard aan belastingontduikers. Er is een groot onderzoek opgezet naar medewerkers van de douane en de belastingdienst, nadat er klachten waren binnengekomen over omkoping, vervalsing en smokkel.

De belastingkantoren in Griekenland worden beschouwd als enkele van de meest corrupte bedrijfstakken in het land, op de voet gevolgd door artsen en tandartsen, die veel zwart geld verdienen door geen recepten uit te schrijven.

De Italiaanse regering maakte dinsdag bekend dat het 24 miljard euro wil bezuinigen om te voorkomen dat het land ten prooi valt aan de financiële markten. De grootste vakbond van het land, CGIL, bereidt zich voor op een stevig gevecht tegen de bezuinigingen. Guglielmo Epifani, de leider van de vakbond, zei woensdag dat de bezuinigingen vooral gevolgen hebben voor arbeiders en dat de hoge inkomens worden gevrijwaard van de maatregelen. De regering liet echter in een verklaring weten dat zij de salarissen van goed verdienende politici wil aanpakken. Daarnaast zal ook in Italië de strijd met belastingontduikers worden aangegaan.