Atlantis voltooit laatste missie

Het ruimteveer Atlantis is teruggekeerd van zijn laatste ruimtereis en landde woensdag in het Kennedy Space Centre in Florida met zes bemanningsleden aan boord. Zij installeerden een nieuw Russisch compartiment in het internationale ruimtestation ISS en brachten nieuwe accu's mee. Er resten nog twee vluchten voor de space shuttle definitief met pensioen gaat.

Het was de 32e ruimtreis van de Atlantis, die in totaal meer dan 120 miljoen mijl (bijna tweehonderd miljoen kilometer) vloog. Het ruimteveer verbleef voor al zijn missies 294 dagen in de ruimte en cirkelde 4648 rond de aarde. De Atlantis vervoerde 189 astronauten en bezocht het ISS elf keer, het Russische Mir-station zevenmaal en bracht eenmaal een bezoek aan de Hubble-ruimtetelescoop.

Als eerbetoon aan het ruimteveer namen astronauten tijdens deze laatste vlucht een Amerikaanse vlag mee, die ook aan boord van de Atlantis was toen die in 1985 zijn eerste vlucht maakte. Daarnaast ging nog een doos met memorabilia mee, waaronder een stuk hout van de appelboom die Isaac Newton inspireerde tot het ontdekken van de wet van de zwaartekracht.

Toch is er nog een kleine kans dat de Atlantis nog eenmaal de ruimte ingaat. Ruimtevaartorganisatie NASA zou graag nog één missie willen uitvoeren met het ruimteveer, maar daarvoor is toestemming nodig van het Witte Huis. Die missie zou dan in juni 2011 moeten plaatsvinden.

De twee resterende vluchten met de space shuttle zijn een missie met de Endeavour in november en een missie met de Discovery in september.

Ruimteveer Atlantis voltooit laatste missie
Ruimteveer Atlantis voltooit laatste missie (Foto: Novum)