Burgemeester Cancún opgepakt wegens drugshandel

De Mexicaanse federale politie heeft de burgemeester van Cancún gearresteerd onder andere op verdenking van drugshandel en witwassen. Gregorio Sánchez werd dinsdag opgepakt.

Sánchez legde onlangs tijdelijk zijn functie als burgemeester van Cancún neer om deel te nemen aan de verkiezingen voor het gouverneurschap van de staat Quintana Roo, waar Cancún is gelegen. Hij wordt beschuldigd van het verstrekken van informatie aan en het beschermen van de Zetas-bende en het Beltrán Leyva-kartel, die beide actief zijn in Quintana Roo.

Het is volgens de autoriteiten de eerste keer dat een gouverneurskandidaat is opgepakt voor drugsgerelateerde misdrijven. Eerder al werden politici en leden van de politiemacht in de staat verdacht van banden met de drugskartels, maar tegen de meesten zijn vooralsnog geen harde bewijzen gevonden. Een oud-gouverneur van de staat werd wegens witwassen en hulp bij drugssmokkel wel tot 36 jaar cel veroordeeld.

Aanhangers van Sánchez noemen de arrestatie politiek gemotiveerd en hebben aangegeven zijn campagne voort te zetten. Mensen werd gevraagd te protesteren tegen de arrestatie en op Sánchez te stemmen.

Analisten vrezen dat de Mexicaanse drugskartels zullen proberen de politiek binnen te dringen en de lokale verkiezingen in tien staten op 4 juli naar hun hand te zetten door degenen te steunen die met ze willen samenwerken en de degenen die dat niet te willen te intimideren of te vermoorden.