Nederland respecteert uitslag Suriname

Nederland respecteert de uitslag van de parlementsverkiezingen in Suriname. Tegelijkertijd mag het verleden niet worden vergeten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).

De Mega Combinatie van voormalig dictator Desi Bouterse won dinsdag de Surinaamse verkiezingen. Verhagen wijst er in een reactie op dat Bouterse in Nederland is veroordeeld tot elf jaar cel vanwege drugshandel. Ook loopt in Suriname het proces tegen hem vanwege de Decembermoorden. "Dit alles kunnen we niet van tafel vegen."

De partij van Bouterse haalde volgens de voorlopige uitslagen 22 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee. Onduidelijk is nog of Bouterse een gooi wil doen naar het presidentschap.

De nieuwe president wordt volgende maand gekozen door het parlement. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. Die heeft geen van de partijen gehaald.

Als er geen tweederde meerderheid voor een presidentskandidaat is, kiest de Verenigde Volksvergadering de nieuwe president. Daarin zitten ook de leden van alle regionale raden, de districts- en ressortsraden. In dit geval is een gewone meerderheid voldoende.