SGP-jongeren ontzet door songtekst in havo-examen

De SGP-jongeren hebben een actie opgezet tegen het College voor Examens omdat een songtekst in het havo-examen te kwetsend zou zijn. Het gaat om het nummer 'Jesus of Suburbia' van Greenday.

Het nummer verhaalt over Jimmy, die opgroeit in een buitenwijk bij een gescheiden moeder op een dieet van frisdrank en het rustgevende medicijn ritalin. Hij besteedde zijn jongere jaren aan televisiekijken en drugsgebruik, wil 'ontsnappen' en trekt eropuit om de stad te ontdekken.

Volgens de SGP-jongeren verwijst het lied 'meermalen onverhuld' naar de lijdensweg van Jezus. "Een tere zaak, waar met respect mee omgegaan moet worden." Omdat dit lied dat niet doet is het volgens de jongeren 'antichristelijk van toon'. De SGP wijst op teksten als 'stad van de verdoemden', 'niemand stierf ooit voor mijn zonden in de hel' of 'geboren en getogen door hypocrieten'.

Ook zou het lied 'destructief en deprimerend' zijn. "Wij vragen ons af of het nodig en verstandig is opgroeiende jeugd met dergelijke teksten te confronteren."

Omdat bij dit nummer 'slechts naar enkele technische begrippen' werd gevraagd, was dit lied met deze songtekst volgens de jongerenafdeling niet nodig geweest. Veel christelijke scholieren waren volgens de SGP 'ontzet' door de tekst van het nummer. De SGP-jongeren roepen hen op een brief aan het college te ondertekenen.

Gelet op de brede doelgroep die het examen aflegt, had het college volgens de SGP'ers beter voor een 'neutralere songtekst' kunnen kiezen. "Wij protesteren tegen het misbruik van de naam van Jezus, de Zoon van God. Wij hopen dat het college in de toekomst zorgvuldiger omgaat met het samenstellen van de eindexamens."