CDA: VVD zorgt voor meer daklozen

De plannen die de VVD heeft op het gebied van de zorg kunnen leiden tot meer daklozen en criminelen. Daarvoor waarschuwde demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) woensdag.

Zij verwees naar de paragraaf in het verkiezingsprogramma van de VVD over de bijzondere ziektekosten, de AWBZ. De liberalen schrappen de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten met een IQ van boven de zeventig, bleek vorige week uit de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB).

Dit gaat vaak om mensen met een beperkt sociaal aanpassingsvermogen die ook ernstige gedragsproblemen of psychiatrische problemen hebben, stelde Bijleveld. Als voorbeeld noemde zij de 'Damschreeuwer', de man die op 4 mei de Dodenherdenking verstoorde. Het afschaffen van de zorg voor deze groep mensen is dan ook geen goed idee. "Het risico is dat mensen gaan zwerven of in de criminaliteit terechtkomen."

Hoe minder begeleiding deze groep mensen krijgt, des te vaker zij op straat belanden. "En dat is juist wat we niet willen", aldus Bijleveld.

Een VVD-woordvoerder kaatst de bal terug naar het CDA. "Het zijn PvdA en CDA geweest die geld voor licht verstandelijk gehandicapten hebben overgeheveld naar de gemeenten. Die kunnen het nu dus ook aan lantaarnpalen uitgeven." De VVD wil 200 miljoen euro extra uitgeven aan de ondersteuning van mensen met een beperking.