Kinderen vanaf 3 jaar op basisschool

Ouders moeten hun kinderen vanaf hun 3e vijf ochtenden per week kwijt kunnen op de basisschool. Dat bepleit de Onderwijsraad in een advies dat woensdag wordt overhandigd aan minister van Onderwijs André Rouvoet (ChristenUnie).

De raad wijst erop dat nu al 92 procent van alle 3-jarigen naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool gaat. De kwaliteit zou onderling echter sterk verschillen en ook zouden de opvanglocaties in aantal afnemen.

Daarom zouden basisscholen een goede opvang moeten regelen voor alle 3-jarigen. Dat moet worden betaald met belastinggeld. De kosten zouden tussen de honderd miljoen en tweehonderd miljoen euro liggen. De kosten blijven volgens de raad laag doordat de scholen al een dagopvang voor 4-jarigen moeten regelen.

De ouders mogen zelf bepalen of ze van de opvang gebruikmaken. "Maar de kwaliteit van het aanbod zal zo zijn, dat geen enkele ouder het zijn kind wil ontzeggen", stelt voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen.

Op de opvang moeten de 3-jarigen kunnen spelen en leren in een 'pedagogisch rijke omgeving'. Omdat het alleen 's ochtends is, kunnen de kinderen 's middags thuis of op de naschoolse opvang slapen.

Ook uitbreiding naar een volledige dagopvang is volgens de raad mogelijk, zoals die nu voor 4-jarigen geldt. In Vlaanderen zou dat voor 3-jarigen al gebruikelijk zijn.

De uitgebreidere opvang zou vanaf 'morgen' mogelijk zijn, doordat basisscholen alleen maar hun bestaande opvang hoeven uit te breiden.