NASA: Phoenix bezweken onder winter op Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar pogingen gestaakt om contact te krijgen met de Marslander Phoenix. Dat heeft het Jet Propulsion Laboratory van NASA maandag gezegd. Herhaalde pogingen om contact te krijgen met de lander, die in de buurt van de noordpool van Mars staat, liepen op niets uit.

Een foto, gemaakt door een ruimtesonde die in een baan rond de Rode Planeet cirkelt, lijkt erop te wijzen dat de zonnepanelen van de Marslander door ijs zijn beschadigd.

De Phoenix landde op 25 mei 2008 en werkte met succes vijf maanden lang, twee maanden langer dan gepland, totdat het zonlicht op de noordelijke locatie van de lander afnam. Wetenschappers van NASA verwachtten niet dat de Phoenix de strenge winter op Mars zou overleven, maar probeerden desalniettemin opnieuw contact te krijgen.

Op de foto is te zien dat de schaduw van de lander is veranderd. Waarschijnlijk is dat het gevolg van honderden kilo's bevroren koolstofdioxide, onder het gewicht waarvan de zonnepanelen van de Phoenix zijn verbogen of gebroken.