Bruinvis vestigt zich definitief in Oosterschelde

De bruinvis heeft zich definitief in de Oosterschelde gevestigd. Dat concludeert Stichting Rugvin na een telling van bruinvissen zaterdag, die de organisatie samen met het Wereld Natuur Fonds had georganiseerd.

In totaal werden zaterdag vijftien bruinvissen geteld. Vorig jaar september werden er onder betere weersomstandigheden nog 37 bruinvissen geteld.

Dit betekent volgens Rugvin niet dat er nu minder bruinvissen in de zeearm in de provincie Zeeland zwemmen. De weersomstandigheden waren zaterdag wat minder dan vorig jaar. Bij de telling in september was het windstil, terwijl er zaterdag een behoorlijke wind stond. Door de golven zijn vermoedelijk meerdere bruinvissen niet gezien.

Een bruinvis is een walvis- of dolfijnachtige, die maximaal 1,80 meter lang en zestig kilo zwaar wordt. Bruinvissen komen vooral voor in de open zee, in ondiep water van maximaal tweehonderd meter diep en een temperatuur van onder de 17 graden. In de zeventiende eeuw werden bruinvissen overigens waargenomen in de grachten van Amsterdam.