'Rechtse partijen hadden vrij spel'

De rechtse partijen hadden zondagavond tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op de televisie vrij spel. Dat stelt SP-leider Emile Roemer, die graag aan het debat had deelgenomen. Ook D66-lijsttrekker Alexander Pechtold had dat wel gewild. "Ik vond het spannend", liet hij via Twitter weten.

Aan het eerste televisiedebat op RTL4 namen de lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en PVV deel, in de peilingen de vier grootste partijen van Nederland.

Links Nederland heeft zich volgens Roemer verbeten bij het debat. "Nederland moest toekijken hoe drie rechtse politici elkaar schaamteloos uit de wind hielden over de oorzaken van de economische crisis, terwijl Cohen met gebonden handen stond door de deelname van de PvdA in Balkenende IV."

Roemer denkt dat het debat met hem erbij beter was geweest. "Ik had mijn handen wel vrij tegen de loze praatjes waarmee Rutte en Balkenende nu wegkwamen. Onbegrijpelijk dat beide heren pedant mochten beweren voor de mensen op te komen, terwijl ze juist vrijwel iedereen keihard gaan pakken."

Volgens Roemer ging het zondagavond slechts over de vraag hoe de kosten van de crisis door de bevolking kunnen worden betaald. "Ongelooflijk maar waar: over bankiers, beleggers en bonussen heeft vanavond niemand één woord gezegd. Niemand noemde het beestje bij de naam, terwijl het casinokapitalisme ons land regelrecht in deze crisis heeft gestort."

De SP-leider wil dat Cohen met hem en anderen links Nederland oproept de 'rechtse ramp' te keren. "Een sociale uitweg uit de crisis vind je niet met rechtse vrienden. Als Cohen na vanavond nog niet bereid is met mij en anderen links Nederland op te roepen de rechtse ramp te keren, dan snap ik de PvdA echt niet meer. Er staat teveel op het spel om rechts zomaar zijn spel te laten spelen."

GroenLinks-leider Femke Halsema liet zich ook via Twitter uit over het debat. "Zucht (ik heb geen nagels meer)", twitterde ze. Verder vond ze het een zwak punt van VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat EU-commissaris Neelie Kroes (VVD) mogelijk premier wordt als er na de verkiezingen een ingewikkelde situatie ontstaat, zoals een minderheidskabinet.

VVD-leider Mark Rutte was volgens een op de drie kijkers de winnaar van het debat, zo bleek uit een peiling van Synovate. Ruim 1,3 miljoen kijkers zagen het debat. Het Nederlands Debat Instituut noemde de confrontatie 'een rommelige vertoning, waarin de kiezer maar zelden inhoudelijk verder werd geholpen bij het maken van een keuze op 9 juni'. Rutte en Balkenende kwamen volgens het instituut het sterkste uit de strijd.

Bekijk via RTL delen van het debat terug.