'We zullen snel duizend jaar oud worden'

Volgens genonderzoeker Aubrey de Grey van de Universiteit van Cambridge duurt het niet lang meer voordat onze levensverwachting explosief gaat stijgen. Hij acht het mogelijk dat de eerste persoon die duizend jaar oud gaat worden, nu al zestig is.

Hij stelt dat ouder worden een fysiek proces is en dat het daarom onvermijdelijk is dat we, met het krachtiger worden van medicijnen, in de toekomst op dezelfde wijze als we nu ziektes genezen, ouder worden kunnen tegengaan. De Grey leidt het project SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence) en is onderdeel van de Methuselah Mouse-prijs, waar hij het leven van muizen probeert te verlengen.

Het SENS-project is volgens hem meer dan een idee: het is een gedetailleerd plan om alle moleculaire en cellulaire schade die we oplopen tijdens ons leven te herstellen. Hij zegt dat alle benodigde technologieën in feite al aanwezig zijn, of in ieder geval in een voorbereidende fase zitten. Daarom zouden alle onderdelen van het project met muizen binnen tien jaar moeten werken. In de daaropvolgende tien jaar moet dit dan ook bij mensen mogelijk zijn.

Hoe oud gaan we dan worden? Grey stelt dat de gemiddelde levensverwachting zal stijgen naar enkele duizenden jaren, die je allemaal in fysiek goede conditie zal kunnen doorbrengen. Hij ziet geen morele bezwaren tegen het verlengen van leven. "Wie zegt dat we ouderdom niet tegen moeten gaan, zegt dat oude mensen medische hulp niet waard zijn. Het zegt dat we mensen het recht op leven moeten ontnemen. Als het veranderen van de wereld ‘God spelen' is, is dat simpelweg de wijze waarop hij ons in zijn evenbeeld heeft geschapen."

Tegenstanders van Grey zeggen dat hij overdrijft, dat de wetenschap nog lang niet zover is dat we ons leven met duizenden jaren kunnen verlengen. Professor Olshansky van de Universiteit van Illinois: "Wat hebben alle oude nastrevers van fysieke onsterfelijkheid met elkaar gemeen? Ze zijn dood. Wat we nu nodig hebben is niet overdrijving of valse beloftes, maar een wetenschappelijke weg om fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Als we daarbij langer gaan leven, is dat een mooie bonus."