'Britse troepen snel uit Afghanistan halen'

Liam Fox, de minister van Defensie in de nieuwe Britse coalitieregering, wil de Britse troepen 'zo vlug mogelijk' uit Afghanistan terughalen. Dat zei Fox tegen de krant The Times. De minister bracht zaterdag samen met andere hoogwaardigheidsbekleders een bezoek aan Afghanistan voor overleg met de Afghaanse president Hamid Karzai en de bevelhebber van de internationale troepen Stanley McChrystal.

Fox zei dat hij hoopte dat het mogelijk is Afghaanse troepen vlugger op te leiden, zodat buitenlandse troepen eerder uit Afghanistan weg kunnen. Eerder liet McChrystal weten dat Afghanistan tegen 2014 zelf voor zijn veiligheid kan zorgen.

"Nationale veiligheid is onze zorg", zei Fox in The Times. "We zijn geen wereldwijde politieagent. We zijn niet in Afghanistan voor het onderwijsbeleid van een kapot dertiende-eeuws land. We zijn daar om ervoor te zorgen dat de Britse bevolking en onze wereldwijde belangen niet worden bedreigd."

Op een persconferentie in Kabul nuanceerde hij zijn eerdere uitlatingen en zei hij dat de missie in Afghanistan niet specifiek een militaire is, hoewel de nationale veiligheid het voornaamste doel is. Ontwikkeling van het land is echter een voorwaarde om op de lange termijn stabiliteit te creëren, zei hij.

Minister van buitenlandse zaken William Hague toonde zich minder uitgesproken. Hij zei dat Groot-Brittannië betrokken blijft bij Afghanistan. Hij liet weten dat 'het de vraag is hoe we de pogingen van de Afghaanse regering en onze NAVO-bondgenoten kunnen steunen en niet of we hen kunnen steunen'.

In Afghanistan zijn zo'n tienduizend Britse militairen gestationeerd, voornamelijk in de zuidelijke provincie Helmand. Sinds 2001 zijn in Afghanistan bijna driehonderd Britse militairen gesneuveld.