CDA en PvdA scoren slecht op vlak milieu

De verkiezingsprogramma's van CDA en PvdA scoren teleurstellend op het gebied van milieu. In een vergelijking van Greenpeace komen de partijen uit op een respectievelijke vijfde en zesde plaats. GroenLinks voert de lijst aan, voor de Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie en SP. De PVV is met een elfde plaats laatste.

Greenpeace noemt de noteringen van de PvdA en CDA teleurstellend omdat ze pleiten voor een milieuvriendelijk en duurzaam Nederland, maar daar nauwelijks maatregelen voor zouden nemen. Zo wil het CDA schone energie, maar pleiten ze ook voor nieuwe kerncentrales die windparken uit de markt zullen drukken.

De PvdA noemt volgens de vergelijking erg weinig milieumaatregelen. Het enige concrete plan is de verplichting voor energiebedrijven om 35 procent duurzame energie te leveren in 2020.

De VVD, die in alle peilingen de grootste partij is, staat negende. De VVD wil een tweede kerncentrale, maar wil liever geen kolencentrales. Verder wil de partij van Marc Rutte Europese landbouwsubsidies afschaffen, maar dat is niet gekoppeld aan duurzaamheidsdoelstellingen.