Astronoom Copernicus als held herbegraven

De zestiende-eeuwse sterrenkundige Nicolaus Copernicus is zaterdag door Poolse priesters als held herbegraven. Bijna vijfhonderd jaar geleden werd hij in een naamloos graf gelegd, als onbekende geleerde wiens bevindingen door de Rooms-Katholieke Kerk ketters waren genoemd.

Copernicus leefde van 1473 tot en met 1543. Jarenlang werkte hij in zijn vrije tijd aan de theorie dat niet de zon om de aarde draaide, maar de aarde om de zon. Zijn geesteskind zou later door de kerk verketterd worden omdat het de aarde en de mensheid van hun centrale positie in het universum verwijderde.

Zijn wetenschappelijke model was gebaseerd op een hoeveelheid complexe berekeningen en observaties met het blote oog van de nachtelijke hemel. De telescoop was in die tijd nog niet uitgevonden.

Na zijn dood -Copernicus overleed als weinig bekende sterrenkundige in Polen, ver weg van alle wetenschappelijke centra van die tijd- werd hij begraven in een naamloos graf in de kathedraal van Frombork, in het noorden van Polen.

Zaterdag werden zijn overblijfselen gezegend met wijwater. Zijn kist werd in het graf gelegd waar in 2005 een deel van zijn schedel en enkele botten werden aangetroffen. Zijn graf wordt nu gekroond door een zwartgranieten steen waarop hij staat vermeld als bedenker van de heliocentrische theorie. De steen is versierd met een model van het zonnestelsel, een gouden zon waaromheen zes planeten cirkelen.