'Weinig oog politiek voor huurders'

De politiek heeft te weinig oog voor de belangen van huurders. Dat vindt de Nederlandse Woonbond. De belangenorganisatie stelt dat niet alleen uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen blijkt dat ze weinig aandacht hebben voor huurdersbelangen. De doorrekening van de programma's door het Centraal Plan Bureau (CPB) toont het nog veel duidelijker aan, aldus de bond.

Bij de VVD zouden huurders het slechtste af zijn. De huren stijgen volgens de plannen van deze partij structureel met 57 procent tot 2040. Ook bij de SGP en D66 zouden huurders niet best af zijn, bij de overige partijen zijn de stijgingen beperkter, maar nog altijd hoger dan de inflatie.

Alleen de SP blijft het inflatievolgende huurbeleid volgen. Bij deze partij kunnen huurders rekenen op een structurele daling met drie procent ten opzichte van CPB-cijfers.

Uit onderzoek dat de belangenorganisatie heeft laten uitvoeren blijkt dat 94 procent van de huurders het onacceptabel vindt als de huursector onevenredig hard wordt getroffen bij de bezuinigingen. "Terwijl de koopsector met fluwelen handschoenen wordt behandeld, krijgen huurders zeer forse huurstijgingen", aldus de Woonbond.

Woonbonddirecteur Ronald Paping denkt dat de meeste politici zich moeilijk in de positie van een huurder kunnen inleven en dat ze daarom over het hoofd worden gezien.